Poctivá chuť českého masa v hovězím steaku

Ve chvíli, kdy ochutnáte Rump steak nebo Entrecote steak z řeznictví ZEMAN maso-uzeniny zjistíte, že dobrý steak k nám nemusí putovat přes půl světa. Tohle poctivé maso totiž pochází z důkladně prověřeného mladého skotu z českých chovů a zraje 14 dní. Přesně tolik, aby byl chuťový zážitek maximální. Opravdu pořádný kus kvalitního českého hovězího masa na delikátní steaky zakoupíte v řeznictvích ZEMAN maso-uzeniny od 24,90 Kč/100 g. Jednotlivé balení má cca 250 g.

Rump steak je libové maso (jedná se o maso z horní části kýty), ale díky zrání a správné přípravě nebude nikdy vysušené.

Entrecote steak nebo-li Rib Eye steak je lahodné maso vysokého roštěnce bez kosti. Díky jemnému tukovému mramorování jsou navíc mimořádně šťavnaté a chutné.

TIP na přípravu Rump a Entrecote steak

Maso vyndejte z chladničky a vyjměte z vakuového obalu. Nechte ho nadechnout cca 20 – 30 minut, aby krásně zčervenalo a získalo pokojovou teplotu. Když pak k masu přivoníte, neucítíte nic než čisté hovězí.

Vyzrálé maso není potřeba předem nijak nakládat či marinovat. Tedy důkladně  rozpalte gril na pracovní teplotu. Budete-li maso připravovat na pánvi, pak správně rozpálenou pánev poznáte tak, že se z ní začíná kouřit.

  1. Málo propečený (tzv. rare) = 2 – 3 min./strana (teplota ve středu 50 – 55 °C).
  2. Středně (medium) = 3 – 4 min./strana (teplota ve středu 55 – 60°C).

Máte-li obavu z uvnitř "krvavého" steaku, tak věřte, že se ve skutečnosti nejedná o šťávu – tedy o masem obarvenou a ochucenou vodu, která je naopak ve steaku žádoucí a je potřeba ji uvnitř zachovat.

K obracení masa používejte grilovací kleště, v žádném případě steak nenapichujte či nepropichujte vidličkou, přišli byste o onu důležitou šťávu.

Po tepelné úpravě je nutné maso nechat v teple odpočinout. Šťáva je hned po upečení koncentrována v jádru masa. Odležením se šťáva vrátí zpět do všech vláken steaku.

  1. GRIL - Přikryté alobalem poblíž grilu cca 10 min.
  2. TROUBA - Přikryté alobalem v předehřáté troubě na 100°C cca 10 min.
  3. PÁNEV - Obraťte maso na první stranu, odstavte z plotny a přikryjte pokličkou cca 10 min.

Na konci už stačí steak z obou stran dobře osolit (doporučujeme mořskou sůl) a opepřit mletým pepřem. Případně dodatečně zakápnout olivovým olejem.