HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ

 

Pravá hovězí svíčková je z pravidla nejkvalitnější kus hovězího masa. Je krásně šťavnaté, křehké a opravdu jemné. Připravuje se z ní známý steak Filet mignon, což je malý a poměrně vysoký biftek, který se přímo rozplývá na jazyku.

Příprava na grilu

1) Temperování

Maso vyndejte z lednice a nechte odležet na pokojovou teplotu (cca 21°C), to může trvat i zhruba 2-3 hodiny. Nikdy steak nesmažte studený, protože by se stáhla svalová vlákna a maso by tak bylo tuhé.

2) Příprava

Rozpalte gril na cca 200 – 220°C, nemáte-li teploměr, stačí přiložit dlaň ke grilu, udržet byste ji měli po dobu 4 sekund, než vás žár donutí uhnout.
Maso řádně otřete a vysušte papírovou utěrkou.
Záleží na vás, zda maso dochutíte před, nebo po grilování. Pokud se ale rozhodnete solit dříve, než maso dáte na gril, doporučujeme jej nechat chvíli odležet, jinak se z masa vytáhne šťáva.
Steak z každé strany potřete olejem.

3) Grilování

Maso vložte na rozpálený rošt a grilujte cca 4 – 8 minut z každé strany (záleží na velikosti masa a stupni propečení, kterého chcete dosáhnout).
K obracení masa používejte grilovací kleště, v žádném případě steak nenapichujte či nepropichujte vidličkou, přišli byste tak o důležitou šťávu.

4) Odpočinutí

Hotový steak nechte po ugrilování v teple 5 – 15 minut odpočinout (např. přikrytý alobalem). Šťáva se tak uvolní, krásně rozloží a po rozkrojení nevyteče.

Kontakt na jednotlivá řeznictví najdete na tomto odkazu:  Adresa / Telefonní číslo / Prodejní doba

Používáme cookies

Soubory cookie používáme k analýze údajů o našich návštěvnících, ke zlepšení našich webových stránek, zobrazení personalizovaného obsahu a k tomu, abychom vám poskytli skvělý zážitek z webu.

Cookies jsou malé textové soubory, které jsou po návštěvě webové stránky umístěny ve vašem počítači či telefonu. Díky tomuto vám můžeme zjednodušit práci s webovými stránkami a nabízet vám obsah podle toho, co opravdu hledáte. Umožnují také přizpůsobit webovou stránku vašim potřebám a dopřát vám komfortní prohlížení.

Cookies neslouží k uchovávání osobních ani citlivých údajů.

Cookies, které používáme:
Přijmout vybrané