T-BONE STEAK
Z přeštického vepřového
Vepřový T-bone steak je složen z kotlety a panenky, které jsou oddělené kostí. Díky kosti maso lépe drží šťávu a má výraznější chuť, kterou umocňuje tukový lem a mramorování.
Příprava na grilu
1) Temperování
Maso vyndejte z lednice a nechte odležet na pokojovou teplotu (cca 21°C), to může trvat i zhruba 2-3 hodiny. Nikdy steak nesmažte studený, protože by se stáhla svalová vlákna a maso by tak bylo tuhé.
2) Příprava
Rozpalte gril na cca 200 – 220°C, nemáte-li teploměr, stačí přiložit dlaň ke grilu, udržet byste ji měli po dobu 4 sekund, než vás žár donutí uhnout.
Maso řádně otřete a vysušte papírovou utěrkou.
Záleží na vás, zda maso dochutíte před, nebo po grilování. Pokud se ale rozhodnete solit dříve, než maso dáte na gril, doporučujeme jej nechat chvíli odležet, jinak se z masa vytáhne šťáva.
Steak z každé strany potřete olejem.
3) Grilování
Maso vložte na rozpálený rošt a grilujte cca 4 – 8 minut z každé strany (záleží na velikosti masa a stupni propečení, kterého chcete dosáhnout).
K obracení masa používejte grilovací kleště, v žádném případě steak nenapichujte či nepropichujte vidličkou, přišli byste tak o důležitou šťávu.
4) Odpočinutí
Hotový T-bone steak nechte po ugrilování v teple 5 – 15 minut odpočinout (např. přikrytý alobalem). Šťáva se tak uvolní, krásně rozloží a po rozkrojení nevyteče.
Kontakt na jednotlivá řeznictví najdete na tomto odkazu: Adresa / Telefonní číslo / Prodejní doba