PEČENÉ VEPŘOVÉ KOLENO

TIP na pečené vepřové koleno:
První variantou je, že koleno předvaříme, jako při přípravě ovaru, tím zkrátíme dobu přípravy, ale stane se,
že přijdeme o část chuti a šťavnatosti, protože jakýkoli pobyt ve vodě maso vyluhuje a odebere mu jeho podstatu.
Jestliže se ale přesto pro tuto variantu rozhodnete, ponořte koleno do vroucí osolené vody a pak ho
zvolna vařte 2-2,5 hodiny, téměř doměkka. A až poté vložte do trouby a pečte dozlatova.

Druhou variantou je pomalé pečení rovnou v troubě.
a) Kůži pravidelně nařízneme do mřížky a koleno namarinujeme, nebo alespoň potřeme kořením dle chuti
(sůl, pepř, paprika, česnek), doporučujeme maso nechat po okořenění ještě chvíli odležet při pokojové teplotě.
b) Maso vložíme do pekáčku, přidáme trochu vodu, podle chuti můžeme přidat i černé pivo, bobkový list a nakrájenou cibuli, nebo potřít medem.
c) Koleno dáme do vyhřáté trouby na zhruba 140 °C a pozvolna přikryté buďto alobalem či poklicí ho pečeme cca 3,5 hodiny. Během této doby maso podléváme a přeléváme, dokud nebude měkké.
d) Po změknutí odstraníme alobal/poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dozlatova ještě zhruba půl hodiny.

Podáváme například jen s chlebem a křenem či vejmrdou. A co že je ta staročeská vejmrda? Oblíbená příloha našich babiček k různým tipům masa, uzenému i pečenému a hlavně právě k vepřovému koleni či ovaru. Stačí jen nastrouhat křen s jablky, přidat cukr, sůl, jablečný ocet a vývar či výpek z masa.