A co si představit pod pojmem "suché zrání"? Suché zrání neboli staření představuje technologický, poměrně náročný postup zpracování masa. Oproti mokrému zrání, neboli zrání ve vakuu, kdy se jednotlivé kusy masa opracují, zavakuují a nechají zrát v lednici, se u suchého zrání vyžaduje pečlivost a především trpělivost. Maso se do ničeného nebalí, v kuse zavěšené na hácích se nechává viset a odpočívat ve speciálních komorách, kde je zapotřebí důkladně hlídat teplotu, vlhkost a proudění vzduchu. Jakmile je vyzrálé, maso se naporcuje a zabalí. Nemusíte mít obavy, že zráním - odpařováním vlhkosti, by mělo být maso suché, naopak. Staření podporuje přirozenou schopnost masa udržet si šťávu i při tepelné úpravě.
Maso vybalte, naporcujte na výšku steaku 2-3 cm (v případě hovězí roštěné zakoupíte již připravený steak) a nechte 30 minut odpočinout při pokojové teplotě.
Že se jedná právě o vyzrálé maso, vám už na začátku (po vybalení) napoví výraznější vůně, která je pro tento druh masa typická.
Steaky vložte na rozpálenou suchou pánev či gril a zprudka opečte, doporučujeme maso upéct i na výšku, aby tukové krytí získalo kůrku, následně vložte do vyhřáté trouby při cca 80 °C na cca 10 min. a dopečte na 60 °C v jádře (v případě přípravy na venkovním grilu - maso nechte dojít na vyhřátém roštu nebo poblíž grilu zakryté alobalem).
Poté dochuťte hrubozrnnou solí a čerstvě namletým pepřem.
Přejeme vám dobrou chuť.
Vyzrálé maso si můžete objednat také v našem online řeznictví: https://eshop.prodejnyzeman.cz/